Hidropresa – Randamentul de presare a merelor

tehnologie-presare-hidropresaRandamentul de presare a merelor este influentat de mai multi factori:

  1. Soiul merelor. Se cunosc soiuri foarte zemoase (ionatan, idared , melba, etc) si unele mai putin zemoase ( starkrimson, etc ).
  2. Gradul de umiditate din sol. Pe timp de seceta, livezile trebuiesc irigate. In caz contrar fructele vor avea de suferit si implicit si randamentul de presare va fi mai mic.
  3. Momentul in care se face recoltarea. Este de preferat ca merele sa fie culese cat mai aproape de momentul coacerii.  Daca se amana momentul recoltarii, merele se vor coace foarte mult, vor deveni “fainoase” si isi vor pierde din zeama. Randamentul de presare va scadea foarte mult ( <50%).
  4. Prospetimea merelor culese. Procesarea trebuie sa se faca cat mai aproape de momentul recoltarii. Daca se amana procesul de fabricare, randamentul de stoarcere poate scadea foarte mult, chiar sub 50 %, la 2-3 luni de la recoltare.
  5. Tipul tocatorului.  Cutitele pot fi dispuse liniar pe un ax. In acest caz se obtine o tocatura sub forma de felii. Randamentul nu va depasi 40-45%.  Daca este utilizat un tocator ca cel din imaginile de pe acest site, care are prevazute cutite pe axul motorului, in partea de jos a cuvei, tocatura obtinuta va fi sub forma de pasta. In acest caz randamentul va depasi 60 %, ajungand chiar si la 75%.
  6. Tipul presei.  Se cunosc mai multe tipuri de prese: hidropresa; presa cu ax melcat; presa cu tamburi.  Randamentul poate varia de la 60-85%. Presa trebuie aleasa in functie si de calitatea si cantitatea sucului care se doreste a fi obtinut. De exemplu la o hidropresa, randamentul este intre 60-75%. Avantajul este ca se obtine un suc limpede, filtrat doar prin filtru propriu al presei. La o presa cu ax melcat, randamentul va fi unul foarte mare , dar se va obtine un suc mai tulbure si mai gros.