Cum s-a transformat un hobby intr-o mica afacere?

Fabricarea  sucului de mere 100% natural in regim artizanal

In urma cu mai multi ani, am infiintat pe o suprafata de aproximativ 0,3 ha, o livada de pomi fructiferi, in special de meri. Intretinerea este realizata in timpul liber sau în weekend, nefiind activitatea de bază.

Chiar de la inceput, m-am preocupat de completarea cunostintelor despre acest domeniu.  In acest sens am urmat un curs de specialitate si am studiat mai multe carti de profil. Pentru a obtine fructe de calitate, sanatoase si cat mai naturale, livada noastra este foarte bine ingrijita. In acest sens se aplica un numar de tratamente minim recomandat, utilizand substante cat mai ecologice. Sincer, am incercat si fara, dar nu poti obtine fructe sanatoase si de calitate, iar altfel risti sa compromiti definitiv si iremediabil livada

La inceput se obtinea o cantitate mica de mere, care era destula pentru consumul propriul al familiei. Pe masura ce pomii s-au marit, cantitatea de fructe a devenit mult prea mare numai pentru familie si au fost cautate si alte cai de a fi valorificată diferenta. Cu toate acestea, cantitatea valorificata a ramas, an de an, mult prea mica fata de cantitatea totala de mere obtinuta. Asfel se putea vedea cu mare necaz, cum o mare cantitate se pierdea pe jos in fiecare an.

Intr-un an, am procesat cu un storcator de fructe obisnuit de casa, aproximativ 50 litri de suc de mere, pe care i-am imbuteliat la sticle de 1 L si pe care le-am sterilizat prin procedeul cunoscut in bucatarie. Sucul de mere foarte bun si gustos si-a mentinut calitatea  pe toata perioada de 12 luni.

Cu cativa ani in urma am spus “ca trebuie sa fac ceva cu merele mele, sa nu le mai pierd si sa realizez un produs natural cu valoare adaugata”.

Deci de la planuri la fapte... De la o unitate specializata, a fost achizitionata o linie tehnologica, de facut suc din fructe (mere, pere), formata din mai multe echipamente (un echipament de spalare a fructelor, un tocator, o hidropresa, cateva recipiente de stocare din inox si o instalatie de pasteurizare). Operatia de pasteurizare consta in aducerea sucului la o temperatura de max. 82 C°, temperatura pana la care nu sunt distruse calitatile sucului, nu se pierd vitaminele,  dar care ii permite sa capete un termen de valabilitate de 12 luni, asta fara a fi adaugate niciun fel de adaosuri (coloranti, indulcitori, conservanti, etc). Principalul avantaj al liniei de productie este dat de randamentul de stoarcere , care poate fi pana 60-75% si de capacitatea de  aprox. 750 Kg/ ora de mere prelucrate.

Mi-am activat firma, apoi am inceput demersurile pentru autorizarea activitătii si mi-am angajat personal pe care l-am trimis la cursuri de instruire.

In luna septembrie a anului respectiv am reusit sa obtin toate avizele necesare si am inceput activitatea. Astfel am inceput sa produc suc din merele din livada proprie.

Ca si mod de ambalarea am ales sistemul Bag-in-Box, in principal, dar si modul de ambalare la sticla. Avantajele ambalarii Bag-in-Box, consta in cresterea randamentului de ambalare, dar in special datorita mentinerii pe timp indelungat (mai mult de 12 luni) a calitatii produsului. După desigilarea unei pungi de tip Bag-in-Box, aceasta se contracta, pe masură ce se da drumul robinetului special. Astfel nu patrunde aer in interior, iar sucul  se poate consuma in termen de 30 zile, cu conditia sa fie tinut la rece (5-10 C°).

Ca orice producator, m-am lovit de deviza consacrata a produce e simplu, greu este sa vinzi ce produci. Deci m-am angajat cu rabdare sa dezvolt si segmentul de vanzare, simultan cu cel de productie,  din activitatea mea. M-am orientat in piata in special in sectorul horeca , de restaurante si pub-uri.  Era un produs relativ nou pe piata, dar m-am lovit  in prima faza de multa retinere din partea patronilor. A fost foarte greu sa le cresc increderea si sa accepte ideea ca este un produs natural 100% , fara niciun fel de adaos, fară alte chimicale si care are totusi un termen de valabilitate de 12 luni.

Incet, incet am reusit sa-i conving, si asta in principal multumita clientilor acestora, care au acceptat produsul ca fiind unul foarte bun la gust , dar și sanatos datorita faptului ca nu are niciun fel de adaosuri.

Astfel s-a creat marca FANGARO Natural® - Suc de mere “de Garoafa”, un produs artizanal 100% natural, romanesc, cu valoare adaugata. De la vanzarea simpla de mere, am trecut la vanzarea de suc.

In completarea activitatii, am raspuns solicitarii mai mutor persoane, care aveau o livada mica si doreau sa-si produca suc din merele proprii. Astfel am început să efectuez pe bază de programare și prestări servicii de producere suc de mere si/sau cu alte combinatii de fructe si/sau legume. Persoanele interesate pot veni cu fructele si legumele sale și vor pleca cu suc făcut din acestea.  Se va plăti contravaloarea manoperei sucului pasteurizat realizat și ambalajele respective.

In prezent dispunem de o linie de procesare noua de capacitare mare si automatizata.

 

“La noi, Sucul e Limpede, Bun, Gustos si Sanatos”, iar serviciile sunt de Calitate si pe termen lung.

Oferte Speciale

Magazin Online - FANGARO Natural®

Ne gasiti si pe Facebook

Prieteni

Despre noi

Sucul de Mere "de Garoafa" - FANGARO Natural ® este obtinut prin presarea "cu pasiune" a merelor, atent selectionate. Povestea noastra a inceput aici

LORELU SERV S.R.L.
Garoafa str. Principala, nr. 41, judet Vrancea,
J39/682/1996, CUI 8882513,
Tel. 0730 575 931
E-mail : office@fangaro.ro; lorelu.serv@gmail.com

Toate drepturile rezervate - LORELU SERV S.R.L. | web design by Dow Media